Cilt: 5 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Mühendislik ve Fen Bilimlerinin çeşitli alanlarındaki deneysel ve kuramsal çalışmaları kapsayan bir dergidir. Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri dergisi mühendislik ve fen bilimleri alanlarındaki gelişmelerin takip edilmesi, ulusal ve uluslararası bilimsel ve uygulamalı gelişmelere katkıda bulunulması ve özgün araştırma makaleleri, kısa makaleleri ve derlemeler için kaynak oluşturulması amacıyla yayınlanır.

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi bilimsel ve hakemli bir dergi olup mühendislik ve fen bilimlerinin tüm dallarında Türkçe ve İngilizce çalışmalar yayımlamaktadır. Açık kaynak yayın politikasını benimseyen dergimiz Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez online yayınlanmaktadır.

                                                                                         Makale başlığı

                                                                                                 Adı Soyadı[1]1, Adı Soyadı2


1Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,  …..  Mühendisliği, Adana

       2…………… Üniversitesi, ………………. Fakültesi, ………. Mühendisliği, Adana

[1]Sorumlu yazar (Corresponding author): Adı Soyad, as@adanabtu.edu.tr

Özet 

Türkçe özet, çalışmanın kapsamı, amacı, yöntemi ve sonuçları hakkında genel bilgi verilmelidir. Özet bölümü Times New Roman yazı karakterinde 10 puntoda yazılmalıdır.  Özet minimum 100 maksimum 250 sözcükten oluşmalıdır. Özetten sonra en az 3 en fazla 5 adet anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimeler 10 punto, Times New Roman yazı karakterinde; ilk harfi büyük, alfabetik sıraya göre verilmeli ve birbirinden virgül ile ayrılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: İlk anahtar kelime, İkinci anahtar kelime, Üçüncü anahtar kelime. 

Manuscript title

 

Abstract

İngilizce özet, Türkçe özet ile uyumlu olmalıdır. Times New Roman yazı karakterinde ve 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. İngilizce özetin gramer ve yazım kurallarına uygun olmasına özen gösterilmelidir.


Keywords: First keyword, Second keyword

 

1. Giriş

Giriş başlığı ve tüm ana başlıklar Times New Roman 12 punto, koyu, sola dayalı paragraf girintisiz olarak yazılmalıdır. Sadece ilk harfleri büyük olmalıdır. Giriş başlığının yeni sayfadan başlamasına dikkat edilmelidir.

Giriş metni ise Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı ve paragraf girintisi 1.25 cm olarak yazılmalıdır. Satır aralığı 1; paragraf ayarları Alt:6nk ve Üst:6nk olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Giriş kısmında çalışmayı tanıtıcı bilgilere yer verilmelidir. Metin içerisinde atıf verilmesi gerekiyorsa köşeli parantez ile verilmelidir [n]. Makalede Giriş ve Sonuç ana başlıkları mutlaka bulunmalıdır. Bu iki ana başlık dışında diğer ana ve alt başlıklar makaleye uygun şekilde yazar tarafından düzenlenebilir. Makalede literatür taraması ayrı başlık olarak verilebileceği gibi Giriş bölümünde de verilebilir.

Makale A4 normunda, sayfa kenar boşlukları üst 3 cm, sol, sağ ve alt 2.5cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Makale, Microsoft Word programı kullanılarak mümkün olduğunca 12 sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.

Makale dili Türkçe veya İngilizce olabilmektedir.

Makale içerisinde ondalık ayıraç olarak nokta kullanılmalıdır.

Makale dosyası iki tane gönderilmelidir. Bir dosyada yazar bilgileri olmalı, diğer dosyada hakem değerlendirmesi için yazar bilgilerine yer verilmemelidir.

2. Ana başlık

Ana başlık numaralandırılmalı, numaralandırma için rakam kullanılmalıdır.  Ana başlıklar Times New Roman yazı karakterinde 12 punto büyüklüğünde, koyu, sola dayalı girintisiz olarak yazılmalıdır. Ana başlıklarda sadece ilk harf büyük kullanılmalıdır.

Ana başlığa ait metin, Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, paragraf girintisi 1.25 cm olarak yazılmalıdır. Satır Aralığı 1; paragraf ayarları Alt:6nk ve Üst:6nk olmalıdır.

Makale içerisinde formül kullanılacak ise denklem editöründen faydalanılmalıdır. Denklemlere sıra numarası 1’den başlanarak atanmalıdır. Atanan denklem numarası sağa dayalı şekilde verilmelidir.

                                                                                                                                                          (1)

                Makale içindeki tüm tablo ve şekiller metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tablo ve şekiller sayfada ortalı olarak konumlandırılmalıdır. Tablo ve Şekil içerisindeki metin Times New Roman yazı karakterinde ve 8-10 punto aralığında olmalıdır.  Her tablo ve şekle uygun birer başlık verilmelidir. Başlık; tabloların üstünde, şekillerin ise altında ortalı, yalnızca ilk kelimenin baş harfi büyük olacak biçimde ve 10 punto büyüklüğünde yer almalıdır. Tablo ve şekiller kolay okunabilir ve çözünürlükleri yüksek olmalıdır.3. Ana başlık

 

3.1. Alt başlık

Ana başlıkların birinci alt başlığı numaralandırılmalı, numaralandırma için rakam kullanılmalıdır.  Ana başlıkların birinci alt başlığı Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, koyu, sola dayalı girintisiz olarak yazılmalıdır. Birinci alt başlıkta sadece ilk harf büyük olmalıdır.

Birinci alt başlığa ait metin, Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, paragraf girintisi 1.25 cm olarak yazılmalıdır. Satır Aralığı 1; paragraf ayarları Alt:6nk ve Üst:6nk olmalıdır.

3.1.1. Alt başlık

Alt başlıklara ait alt başlıklar numaralandırılmalı, numaralandırma için rakam kullanılmalıdır.  İkinci alt başlıklar Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, italik ve sola dayalı girintisiz olarak yazılmalıdır. İkinci alt başlıkta sadece ilk harf büyük olmalıdır.

İkinci alt başlığa ait metin, Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, paragraf girintisi 1.25 cm olarak yazılmalıdır. Satır Aralığı 1; paragraf ayarları Alt:6nk ve Üst:6nk olmalıdır.

3.1.1.1. Alt başlık sayısı ikiden fazla ise;

İkiden fazla alt başlık kullanılacaksa alt başlıklar numaralandırılmalı, numaralandırma için rakam kullanılmalıdır.  İkiden fazla kullanılan alt başlıklarda Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, italik ve sola dayalı girintisiz olarak yazılmalıdır. İkiden fazla kullanılan alt başlıklarda başlığın sadece ilk harfi büyük olmalıdır.

İkiden fazla alt başlığa ait metin, Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, paragraf girintisi 1.25 cm olarak yazılmalıdır. Satır Aralığı 1; paragraf ayarları Alt:6nk ve Üst:6nk olmalıdır.

Teşekkür

Teşekkür ana başlığı numaralandırılmamalı, başlık Times New Roman yazı karakterinde 12 punto büyüklüğünde, koyu ve sola dayalı girintisiz olarak yazılmalıdır. Tüm ana başlıklarda olduğu gibi sadece ilk harf büyük olmalıdır.

Teşekkür metni; Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, paragraf girintisi 1.25 cm olarak yazılmalıdır. Satır Aralığı 1; paragraf ayarları Alt:6nk ve Üst:6nk olmalıdır. Teşekkür metni, isteğe bağlı olup makalede yer verilmeyecekse bu başlık ihmal edilebilir.

Kaynakça

Kaynakça başlığı numaralandırılmamalı, başlık Times New Roman yazı karakterinde 12 punto büyüklüğünde, koyu ve sola dayalı girintisiz olarak yazılmalıdır. Tüm ana başlıklarda olduğu gibi sadece ilk harf büyük olmalıdır.

Kaynakça içindeki metin; Times New Roman yazı karakterinde 11 punto büyüklüğünde, tek satır aralıklı, köşeli parantez içerisinde numaralandırılmış şekilde olmalıdır.

Makalede kullanılan her türlü kaynak kaynakça bölümünde yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın APA formatına uygun, makalede kullanım sırasına göre verilmelidir. Kitap, dergi ve tezler için örnek gösterim şekli aşağıda verilmiştir.

Kitaplar için;

Claeskens, G., Hjort, N. L. (2008). Model selection and model averaging. Cambridge Books.

Yazar Adı Olmayan Kitaplar;

DPT (2003). İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (2003), Yayın No: DPT 2671, Ankara.

Dergiler için;

Nei, M., Li, W. H. (1979). Mathematical model for studying genetic variation in terms of restriction endonucleases. Proceedings of the National Academy of Sciences, 76(10), 5269-5273.

Tezler için;

Soyad, A. (2016). Tez başlığı, Yüksek Lisans Tezi,  Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Adana.

 

[1]   Claeskens, G., Hjort, N. L. (2008). Model selection and model averaging. Cambridge Books.

[2]   Liu, H. T., Tsai, Y. L. (2012). A fuzzy risk assessment approach for occupational hazards in the construction industry. Safety science50(4), 1067-1078.

[3]   Saaty, R. W. (1987). The analytic hierarchy process—what it is and how it is used. Mathematical modelling9(3-5), 161-176.

[4]   DPT (2003). İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (2003), Yayın No: DPT 2671, Ankara.

[5]   Nei, M., Li, W. H. (1979). Mathematical model for studying genetic variation in terms of restriction endonucleases. Proceedings of the National Academy of Sciences, 76(10), 5269-5273.

[6]   Soyad, A. (2016). Tez başlığı, Yüksek Lisans Tezi,  Adana Alparsaln Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Adana.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Etiği

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nin yayın etiği ve açık erişim politikası, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar  ve politikalar (“Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” vb.) doğrultusunda yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir. Bu kılavuzlar ve politikalar dikkate alınarak Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi için etik görev ve sorumluluklar oluşturulmuştur.
Makalelerde kullanılan verilerin çarpıtılması ve gerçek dışı (uydurma) verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale ret edilecektir. Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi; editör, alan editörü ya ve/veya hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ait dosyaları isteme hakkına sahiptir.

Yayıncının Etik Sorumlukları

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nin yayıncısı olup kâr amacı gütmeyen bir kamu eğitim kuruluşudur. Yayıncı olarak dergide çalışmaların tarafsız ve bağımsız değerlendirilmesini sağlamakla yükümlüdür.

Editör, Editör Yardımcısı ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 'nde Editör, Editör Yardımcısı ve Alan Editörleri sorumluluklar bahsedilirken Editör olarak bahsedilecek olup aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

• Editör(ler), hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya, ihtiyaç duyulduğunda geri bildirimde bulunmaya, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranış sergilemeye çaba gösterirler.
• Editör(ler), makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin bilimsel açıdan özgün olmasına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
• Editör(ler), makalelerin dergimizde yayınlanması ile ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
• Editör(ler), yayınlanmak üzere başvurusu yapılan makaleleri, makalede önemli bir problem olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır. Değerlendirme sürecinde hakem önerilerini dikkate alarak ciddi sorun olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmezler. Editör ve alan editörünün önemli bir sebep olmadığı sürece olumlu yöndeki hakem görüşlerini dikkate alması gerekir.
• Editör(ler), kör hakemlik politikası ile hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin tarafsız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Editör(ler), dergimize gönderilen makalelere alan editörü ve hakemlerin uzmanlık alanları dikkate alınarak atamalar yapılır, değerlendirmelerin tarafsız ve bağımsız yapılmasına özen gösterirler.
• Editör(ler), makalenin tarafsız değerlendirilebilmesi için editör(ler), hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması olup olmamasını dikkate alırlar.
• Editör(ler), akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirme sürecini engellemelidir.
• Editör(ler), hakem havuzunu genişletebilmek ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Editör(ler), süreçlerin yayın politikaları ve kılavuzlara uygun yürütülmesini sağlar ve gerektiğinde güncel gelişmeler hakkında bilgilendirme yapar.
• Editör(ler), dergimizde değerlendirilen makalelerdeki yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerin korunmasından sorumludur.
• Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Editör(ler); görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.
• Editör(ler), dergimizde yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur.
• Editör(ler), dergimizde yayımlanan makalelere yapılan tutarlı akademik eleştirileri dikkate alarak eleştirilen makalenin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
• Editör(ler), dergimize hakem, yazar ve okuyuculardan iletilen şikâyetlere açık ve aydınlatıcı açıklamaları yapar.

Yazarların Etik Sorumlulukları

 Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi'ne  çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

• Yazar(lar)ın dergimize gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir.
• Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 'ne göndermemelidir. Bir dergide süreç tamamlandığında ve süreç sonunda ilgili makale reddedildiğinde başka bir dergiye değerlendirme için makale gönderebilir.
• Yazar(lar) makalenin tüm bölümlerinden sorumludur.
• Yazar(lar), makalede faydalandıkları kaynaklara etik ilkeler ve dergimiz yazım kuralları doğrultusunda doğru biçimde atıf vermelidir.
• Yazar(lar), makalede yer alacak yazarlara ve yazar sıralamasına makaleyi dergimize gönderirken karar vermiş olmalıdır. Yazar ekleme, çıkarma ve yazar sırası değiştirme dergimize önerilmemelidir. Bununla beraber makaleye katkı sağlamayan kişilerin makaleye yazar olarak yazılmamasına özen gösterilmelidir.
• Yazar(lar), dergimize gönderdikleri makale ilgili varsa çıkar çatışması oluşturabilecek durumları ve ilişkileri Editör’e bildirmelidir.
• Yazar(lar)dan değerlendirme sürecinde makalelerine ilişkin ham veri ve/veya bilgi istenmesi durumunda talep edilen dokümanların Editör Kuruluna sunmalıdırlar.
• Yazar(lar)dan, değerlendirme, erken görünüm veya elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili herhangi bir hata fark etmesi durumunda bilgilendirme, makale için düzeltme veya geri çekme işlemlerinin yapılabilmesi için editör ile iletişime geçmesi beklenmektedir.
• Yazar(lar) çalışmalarının gerçekleştirilmesinde destek alınan kaynaklarını, makalenin teşekkür kısmında belirtmesi gerekmektedir.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma ile ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların/deneklerin onayının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir. 
• Yazar(lar), makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunu belirtilmelidir. Çalışma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi makale değerlendirme sürecinde iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır, hakemler ve yazar(lar) birbirleri ile iletişim kuramaz; makale değerlendirme sonuçları dergi yönetim sistemi üzerinden editörler tarafından yazar(lar)a iletilir. Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

• Hakemler sadece uzmanlık alanı ile ilgili makalelerin değerlendirmesini kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi tarafsızlık ve gizlilik ilkesi kapsamında yapmalı, değerlendirdikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmelidir. Fakat makale, yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu fark ettiklerinde veya tereddüt ettiklerinde, makale değerlendirmesini reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, makale değerlendirmesini akademik görgü kurallarına uygun ve yapıcı bir dille yapmalıdır. Değerlendirmelerde hakaret ve düşmanlık içeren yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler değerlendirme işlemini kabul ettikleri makalenin, değerlendirme işlemlerini kendilerine tanınan süre içeresinde gerçekleştirmelidir.

Kalite güvencesi

 Editörler; dergimizde yayınlanan makalelerin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak

 Editör(ler) makalelerde karşılaşılan hata, tutarsızlık ve/veya hatalı yönlendirme içeren yargıları düzeltilmesinden sorumludur.


Fikri mülkiyet haklarının korunması

 Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür.

Ücret politikası

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi makalenin gönderim, değerlendirme, kabul, basım ve yayın sürecinde herhangi bir ücret talep etmemektedir. 

Makale değerlendirme süresi

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi'ne gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinin 8-12 hafta içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Fakat bu süre değişkenlik gösterebilmektedir.

Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 'nde editörler, hakemler, yazarlar ve makaleler ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış içerikle karşılaşılması durumunda lütfen stokgoz@atu.edu.tr ve/veya cdagsuyu@atu.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.


Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi açık erişimli bir dergidir ve makale gönderimi, değerlendirme süreci ve yayın basım aşamasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.